_132109-900x600h.jpg)

_14813776-900x600.jpg)
_14814192-900x600.jpg)
_148140-900x600.jpg)


1. GÜN
Gaziantep-Zeugma Müze-Bey Mahallesi-Tahmis Kahvesi
Saat 00.30 da Atatürk bulvarı Migros önünden hareket ile Ankara, Pozantı üzerinden Gaziantep'e doğru yolculuğunuz başlıyor. Öğle saatlerinde Helenistik dönemde “Toroslardaki Antakya” anlamına gelen ‘Antiochia Ad Taurum’ adı verilen, Arap kaynaklarda Ayıntap olarak geçen, güneydoğu anadolu bölgesinin sosyo-ekonomik açıdan en gelişmiş ili Gaziantep’e ulaşıyoruz. Şehirdeki ilk durağımız Büyük İskender tarafından geçit yeri anlamında isimlendirilen ZEUGMA’dan çıkartılan mozaiklerin sergilendiği Mozaik müzesi oluyor. Dünyaca ünlü ‘Çingene Kızı’ mozaiğinin yanı sıra konusunu Yunan mitolojisinden alan mozaikleri rehberimizin anlatımları eşliğinde gördükten sonra şehir merkezine gidiyoruz. Şehir merkezinde yürüyerek yapacağımız gezimizde öncelikle Bey Mahallesi’ne gidiyoruz. Dar sokakları ve birbirinden güzel sivil mimari yapılarından oluşan yerleşimde 1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’i ziyareti anısına geleneksel bir Antep evinde ziyarete açılan Atatürk Anı Müzesini geziyoruz. Ardından kültür yolu olarak düzenlenen rotada yapacağımız yürüyüşümüzde yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen Gaziantep Kalesi,Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze ulaşan Hanları gördükten sonra Tahmis kahvesine ulaşıyoruz.İlk kez 1638 yılında yapılan, 1901 yılındaki yangından sonra yenilenerek günümüze gelen Tahmis Kahvesi’nde vereceğimiz mola ardından artık çarşılarda satılan birbirinden güzel Yemeniler, meşhur Elmacı pazarından yöreye özgü baharatlardan ve yörede Bandırma olarak bilinen cevizli sucuklardan, Bakırcılar çarşısında satılan birbirinden güzel bakır eserlerden almak için vereceğimiz serbest zaman ardından akşam saatlerinde İstanbul'a doğru hareket ediyoruz.
Kahvaltı:Yol üzerinde uygun bir mola tesisinde ekstra olarak alınmaktadır.
Öğle Yemeği: Kebaphan, Ali Nazik Kebabı, Antep lahmacunu, havuç dilimi baklava (Ekstra)
Akşam Yemeği: Otelimizde açık büfe veya set menü olarak fiyata dahil olarak alınmaktadır.
Konaklama:Park Dedeman Gaziantep
2. GÜN
Halfeti-Atatürk Barajı-Adıyaman-Nemrut Dağı-Tanrılar Tahtı
Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltının ardından Fırat nehri üzerinde kuzeyden güneye 4. baraj olan Birecik Barajı ile bir kısmı sular altında kalan Halfeti’ye doğru yola çıkıyoruz. Bizi bekleyen özel teknemizle Birecik baraj gölü üzerinde birbirinden güzel manzaraların eşliğinde yaklaşık bir saat sürecek tekne turumuza başlıyoruz
. Tekne turumuz esnasında ilk dikkatimizi çeken Fırat nehri ile Merziman Çayı’nın birleştiği noktada kurulan heybetli Rumkale oluyor. Kalenin ardından bir zamanlar yaşam alanı olarak kullanılmış mağara evleri ve önemli bir kısmı sular altında kalmış olan Savaşan köyünü, sular altında kalan caminin suların üzerinde kalan tek kısmı olan minaresini görüp fotoğrafladıktan sonra Harran Ovası’na da hayat veren GAP projesinin en önemli yatırımı olan Atatürk Barajı’na doğru yola çıkıyoruz. 8 yıl gibi oldukça kısa bir sürede yapımı tamamlanan Atatürk Barajına gidiyoruz. Yapıldığı dönemde Türkiye’deki mevcut Hidroelektrik santrallerinin ürettiği toplam elektrik miktarının yaklaşık % 20’sini tek başına üretebilecek kapasiteye sahip olan Atatürk barajında ziyaretçiler için hazırlanmış olan Seyir terasına geçip Türkiye’nin medarı iftiharı olan bu eşsiz yapıyı rehberimizden dinleyip baraj yapımı esnasında hayatını kaybeden işçiler için yapılan anıtı görüyoruz. Ardından Adıyaman’da bulunan otelimize ulaşıyoruz.Otelimiz önünden minibüslerimize binerek Kâhta ilçesi üzerinden Nemrut dağı milli parkı sınırları içerisinde bulunan Kommagene Krallığı’ndan günümüze kalan en önemli eserleri görmek üzere yola çıkıyoruz . İlk durağımız Kommagene ailesi kadınları için yaptırılan ve önündeki sütun üzerinde bulunan kartal heykeli nedeniyle yöre halkı tarafından Karakuş tümülüsü olarak adlandırılan mezar yapısı oluyor. Ardından minibüslerimizle Roma İmparatoru Septimus Severus zamanında eski adıyla Chabinas şimdiki adıyla Cendere suyu üzerinde inşa edilen Cendere köprüsü oluyor. Yaklaşık 1900 yıldır ayakta olan bu köprüyü görüp Septimus Severus ailesiyle olan ilişkisini rehberimizden dinledikten sonra Kommagene Kralları’nın yazlık başkent olarak kullandıkları Arsemia kentini görüp Nemrut Dağı’na ulaşıyoruz. 2150 mt yükseklikteki zirvede Antiochos’un mezarının doğu ve batı taraflarındaki Zeus – Oromasdes, Apollon – Mithras, Herakles – Artagnes, Kommagene – Fortuna tanrılar heykellerini rehberimizin anlatımları ile tanıdıktan sonra güneşin batımını izliyoruz.Gün batımı sonrası minibüslerimize binerek otelimize ulaşıyoruz.
Kahvaltı:Otelimizde açık büfe tur fiyatına dahil olarak alınmaktadır.
Öğle Yemeği: Adıyaman Paşa Konağı Restoran Adıyaman tava kebabı (Ekstra)
Akşam Yemeği: Otelimizde açık büfe veya set menü tur fiyatına dahil olarak alınmaktadır.
Konaklama: White Star Otel / Adıyaman
3. GÜN
Diyarbakır-Batman-Hasankeyf-Midyat
Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltının ardından Kahta,Nisibis köprüsü, Siverek üzerinden Diyarbakır'a ulaşıyoruz. Diyarbakır Ulu camii,kale surları,10 gözlü köprü gezileri sonrası Batman üzerinden Hasankeyf'e ulaşıyoruz.Yapımı devam eden Ilısu barajı su tuttuktan sonra baraj gölü altında kalacak olan Raman dağlarının güneyinde Dicle nehrinin iki tarafına kurulu olan Hasankeyf’e gidiyoruz. Yol üzerinde baraj inşası sebebiyle yeni kurulan yerleşime taşınmış olan Artuklu hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey’in türbesini görerek Hasankeyf’e ulaşıyoruz. Hasankeyf’te ziyarete kapalı olan kalenin kuzey ucunda yer alan ve Seyir köşkü olarak yapılan Küçük Saray yapısını (aşağıdan görülecektir), ilk ne zaman yapıldığı bilinmeyen ve günümüzdeki haliyle Roma dönemine ait olan köprünün temelleri üzerine Artuklular tarafından tekrar inşa edilen köprüyü ve El Rızk camine ait olan ve yakında tıpkı Zeynelbey türbesi gibi yeni yerleşime taşınması planlanan minaresini gördükten sonra Midyat’a gidiyoruz. Burada günümüzde Midyat Konuk Evi olarak bilinen eski bir Süryani yapısı olan konağı gezdikten sonra Gümüşçüler çarşısında vereceğimiz serbest zamanda dileyen misafirlerimiz bölgenin önemli el sanatlarından olan Telkari gümüş işçiliği örneklerini görüp alışverişlerini yapabilirler.Ardından Mardin'de bulunan 5 yıldızlı otelimize ulaşıyoruz.Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
Kahvaltı: Otelimizde açık büfe tur fiyatına dahil olarak alınmaktadır.
Öğle Yemeği: Batman Çömçe Et Lokantasında Yöresel et yemeklerini alakart olarak alabilirsiniz (ekstra )
Akşam Yemeği: Otelimizde açık büfe veya set menü tur fiyatına dahil olarak alınmaktadır.
Konaklama: Yay Grand Otel / Mardin
4. GÜN
Mardin-Deyrul Zaferan Manastırı-Kasımiye-Göbeklitepe
Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltının ardından ilk durağımız ‘Safran Manastırı’ şeklinde Türkçeye çevirebileceğimiz ve 1166 – 1932 yılları arasında Süryani Ortodoks Patrikliği merkezi olan Deyrulzafaran oluyor. Midyat Harabale köyünden rahip Mor Şleymun’un M.S. 400’lü yılların başında burada bulunan kaleyi manastıra çevirip bazı azizlerin kemiklerini buraya getirmesiyle kurulan manastırda Meryem Ana Kilisesi, tarihi kesin olarak bilinmeyen bir Güneş Tapınağını manastır rehberi eşliğinde tanımamızın ardından Mardin merkeze hareket ediyoruz. Buradaki ilk durağımız 1895 yılında Antakya Patriği Behnam Bani tarafından Katolik Süryani Patrikhanesi olarak yaptırılan binada bulunan Mardin Müzesi oluyor. Başta Girnevaz höyüğü olmak üzere kent çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan Tunç Çağı’ndan Osmanlı dönemine kadar çok geniş bir zaman dilimine ait olan çeşitli eserlerin sergilendiği müzenin Etnografya salonunda ise özellikle Midyat’ta köklü bir geçmişe sahip olan gümüş işçiliği örnekleri dikkat çekmektedir. Müzenin ardından Mardin’in dar sokaklarında yapacağımız yürüyüşümüzde Mor Behnam Kilisesi’ne gidiyoruz. Kırklar kilisesi olarak da bilinen bu kiliseyi görüp Hristiyanlıkta önemli yeri olan Kırk şehitlerin hikayesini dinledikten sonra kent dokusunun önemli bir unsuru olan Abbara örneklerini, Artuklu mimarisinin en önemli eseri olan Mardin Ulucamisini gördükten sonra Mardin’in ‘Mimar Sinan’ı olarak bilinen Mimarbaşı Lole Serkis Gizo tarafından yapılan PTT binasını ve minaresi yine Lole tarafından yapılmış olan Şehidiye camisini gördükten sonra yörenin meşhur kahvelerini ve badem şekerlerini ve Süryani şarap alışverişimizi yapıyoruz ve aracımızla buluşup Kasımiye Medresesi’ne gidiyoruz. İki katlı ve Açık Avlulu Medrese tipinin en güzel örneklerinden olan Kasımiye medresesini gezip özellikle de ana eyvanda bulunan çeşmeden, avlusunda bulunan havuza akan suyun hikayesini rehberimizden dinledikten sonra Kızıltepe-Viranşehir üzerinden Peygamberler şehir olarak bilinen Şanlıurfaya doğru ilerlerken insanlığın bilinen ilk mabedine, Göbeklitepe’ye doğru yola çıkıyoruz. 1996 yılında kazı çalışmaları başlayan Göbeklitepe’nin Neolitik dönem insanının kutsal tapım merkezi olduğu bilinmektedir. Buradaki tapınakları görüp Göbeklitepe hakkında rehberimizden bilgi aldıktan sonra otelimize gidiyoruz. Konaklama otelimizde.Dileyen misafirlerimiz ile yemekli Urfa kültürünün bir parçası olan Sıra Gecesi programına gidiyoruz. ( ekstra )
Kahvaltı: Otelimizde açık büfe tur fiyatına dahil olarak alınmaktadır.
Öğle Yemeği Yöresel yemeklerden oluşan Mardin Tabağı (Ekstra)
Akşam Yemeği: Sıra gecesi programında ekstra olarak alınacaktır.
Konaklama: Dedeman Otel / Şanlıurfa
5. GÜN
Harran-Şanlıurfa-Balıklıgöl
Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltının ardından Helenistik dönemin meşhur Edessa kenti olan ve Hristiyan resim sanatı üzerinde büyük etkisi olan kutsal mendil olayında önemli rolü olan Abgar Krallığı’nın başkenti olan Şanlıurfa’da ilk durağımız Şanlıurfa arkeoloji müzesi oluyor. Kentin Paleolitik dönemden İslam dönemine kadar olan tarihini görebileceğimiz müzede günümüzden 12 binyıl öncesine tarihlenen ve Balıklıgöl Adamı olarak bilinen heykelden Harran’daki Sin tapınağına ait kitabeye kadar şehrin tarihini gözler önüne seren eserleri gördükten sonra yürüyerek şehri gezmeye başlıyoruz. Yapacağımız yürüyüşte Hz İbrahim’in Nemrut tarafından ateşe atıldığına inanılan Balıklıgölü, az ilerisindeki Ayn Zeliha gölünü, Rızvaniye camisini ve Hz İbrahim’in doğduğu mağara olarak bilinen mağarayı görüyoruz. Buradaki gezimizin ardından eski Urfa’dan günümüze kalan en önemli eserlerden olan hanlar bölgesine geçiyoruz. Burada vereceğimiz serbest zamanda dileyen misafirlerimiz alışveriş yapabilirler yada meşhur Gümrük Han’da kahvelerini içebilirler. Serbest zaman sonrasında ilk kez günümüzden 4 binyıl öncesine ait olan Kültepe, Mari ve Ebla tabletlerinde adından bahsedilen Harran’a doğru yola çıkıyoruz. İlk dikkatimizi çeken yer Harran’daki yerleşimi M.Ö. 5.binyıla kadar gittiğini öğrendiğimiz Harran Höyüğü oluyor. Höyüğün eteklerinde yapacağımız kısa bir yürüyüşün ardından Emevi halifesi Mervan tarafından yaptırılan Cennet Camisine (Camii el Firdevs) ve cami ile aynı avluda yer alan Anadolu’da kurulan ilk İslam Medresesi’nin (Harran Üniversitesi) kalıntılarını gördükten sonra kentin meşhur Konik kubbeli evlerinden birini ziyaret ediyoruz. Buradaki ziyaretimizin ardından akşam saatlerinde Eskişehir'e doğru hareket ediyoruz.
Kahvaltı: Otelimizde açık büfe tur fiyatına dahil olarak alınmaktadır.
Öğle Yemeği: Cevahir Han Restaurant, Urfa Kebabı, Patlıcanlı kebap (ekstra)
6. GÜN
Eskişehir Dönüş
Sabah saatlerinde sizleri aldığımız noktalara bırakırken başka bir turumuzda buluşma üzere sizlere veda ediyoruz.